Scandal la Filarmonica din Arad: doi lideri sindicali concediati abuziv

protest-Filarmonica-Arad foto: Radio Timisoara

In 22 octombrie a fost concediat si ultimul lider sindical de la Filarmonica din Arad. Sindicatul de aici, afiliat la Federatia Culturala si Mass Media FAIR-MediaSind, a condamnat concedierile din ultima vreme de la Filarmonica si respinge, considerandu-le ilegale, actiunile de intimidare orchestrate de conducerea Filarmonicii de Stat din Arad impotriva Sindicatului artistilor interpreti.

„Dupa ce in urma cu cateva luni, presedintele organizatiei sindicale, Mihai Dogaru, a fost concediat abuziv, in data de 21 octombrie 2015 conducerea institutiei l-a concediat si pe vicepresedintele sindicatului, Tiberiu Varyos. Acesta a fost acuzat ca ar fi tulburat o repetitie atunci cand s-a adresat colegilor pentru a le cere sa participe la o actiune sindicala indreptata impotriva managerului Alin Vacean. Desi comunicarea cu membrii de sindicat s-a facut inaintea repetitiei si cu acordul dirijorului, desi Codul Muncii prevede la art. 226 ca <<pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii salariatilor nu pot fi concediati pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariati>>, iar Legea 62/2011 a dialogului social prevede, la art. 9, ca <<membrilor organelor de conducere alese ale ale organizatiilor sindicale li se asigura protectia legii contra oricaror forme de conditionare, constrangere sau limitare in exercitarea functiei lor>>, administratia nu a tinut cont de aceste prevederi legale si a dispus concedierea liderului sindical”, declara cei de la FAIR-MediaSind.

Federatia amintita a mai precizat ca va intreprinde toate demersurile necesare, pe plan national si international, pentru ca legalitatea sa fie reinstaurata la Filarmonica din Arad. De asemenea, ei au mai spus ca vor sustine in justitie orice plangere penala sau civila impotriva conducerii Filarmonicii din Arad, vinovata, in opinia lor, de abuzuri impotriva membrilor de sindicat.

Sursa: aradon.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s